Ώρες αγωνίας στον Θεσσαλικό Κάμπο – 7 οι αγνοούμενοι


Advertisements

Την απόλυτη καταστροφή, τον φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, η οποία άφησε πίσω της δέκα νεκρούς και επτά αγνοούμενους. Στους τέσσερις που είχαν ανακοινωθεί επίσημα προστέθηκαν ένας 58χρονος στο Πέτρινο Καρδίτας, μια 85χρονη και ο γιος της 65 ετών στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Advertisements

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, βυθισμένα κάτω από το νερό παραμένουν τα χωριά του Παλαμά, με τους διασώστες να προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν εγκλωβισμένους. Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Λάρισα, με τη στάθμη του Πηνειού να έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 μέτρα, απειλώντας παραποτάμιες συνοικίες. Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι σε περιοχές των Τρικάλων, χωρίς νερό παραμένει ο Βόλος, ενώ αποκομμένα είναι πολλά χωριά του Πηλίου.

Advertisements

Δραματική είναι η κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας, με ολόκληρο σχεδόν τον Δήμο να παραμένει βυθισμένος στο νερό και τη λάσπη. Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της καταστροφής σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές. Μόνο μπουλντόζες και τρακτέρ κυκλοφορούν στους δρόμους. Εθελοντές μοιράζουν νερό και τρόφιμα στους κατοίκους που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ τα περισσότερα χωριά του Παλαμά παραμένουν χωρις ηλεκτρικό και νερό.

Advertisements

Στο χωριό Κοσκινάς βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση με βάρκες που κατευθύνονται προς τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας που παραμένει πλημμυρισμένη. Οι στιγμές για τους κατοίκους είναι εφιαλτικές, με το νερό να φτάνει ακόμα και μέχρι τις στέγες των σπιτιών. Γιατροί, νοσηλευτές, εθελοντές προσφέρουν απλόχερα βοήθεια σε όσους διασώζονται από κάθε γωνιά του θεσσαλικού κάμπου.

Advertisements

Στο κόκκινο βρίσκεται η αγωνία για τις παραποτάμιες συνοικίες της Λάρισας με τα μηνύματα 112 να μην σταματούν να ηχούν ακόμα και για τα Τέμπη. Τα νερά του Πηνειού έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα τις συνοικίες τους Άγιου Θωμά, τον Ιπποκράτη, την Νέα Σμύρνη και στις νέες εργατικές κατοικίες στην Γιάννουλη.

Advertisements

Με αμείωτο ρυθμό, οι διασώστες συνεχίζουν τους απεγκλωβισμούς. Στη δομή φιλοξενίας που έχει στηθεί στη συνοικία της Νέας Σμύρνης οι κάτοικοι δέχονται τη φροντίδα των διασωστών. Στους ανθρώπους προσφέρεται φαγητό, νερό, ιατρική βοήθεια και καθαρά κλινοσκεπάσματα. Με πυροσβεστικό όχημα περιμένουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Λάρισας ασθενείς για αιμοκάθαρση.

Advertisements

Μάχη με τις λάσπες δίνουν και οι κάτοικοι σε περιοχές των Τρικάλων, με τον φόβο υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού να παραμένει. Καλλιέργειες, σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, αφήνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση. Εγκλωβισμένοι κάτοικοι περιμένουν στα μπαλκόνια για τρόφιμα και νερό. Χωρίς ηλεκτροδότηση, βυθισμένη στα λασπόνερα, η κωμόπολη των δυόμιση χιλιάδων κατοίκων μοιάζει με πόλη φάντασμα.

Advertisements

Σε καρότσες ηλικιωμένοι, μητέρες με μικρά παιδιά μεταφέρονται στην πλατεία του χωριού όπου η στάθμη του νερού έχει πέσει. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί πάνω από 350 άνθρωποι.

Advertisements

Χωρίς ρεύμα και νερό, με το οδικό δίκτυο διαλυμένο και τη λάσπη να «πνίγει» τα περισσότερα χωριά, οι κάτοικοι του Πηλίου προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται μετά τη θεομηνία. Ζαγορά, Μακρυχώρι, Πουρί, Χορευτό είναι πλήρως αποκομμένα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Μηλίνα.

Advertisements

Συνεχίζονται παράλληλα και οι απεγκλωβισμοί απο θαλάσσης με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Συνεχείς είναι και οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας με εκπαιδευμένο σκύλο για την εύρεση των δύο νεαρών Αυστριακών που μόλις είχαν παντρευτεί στην αγαπημένη τους παραλία, τα Ποτιστικά.

Advertisements

Με τη συνδρομή του στρατού, στήθηκε μέσα σε 24 ώρες μια πτυσσόμενη γέφυρα για να αποκατασταθεί η επικονωνία ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου, ενώ σπίτια 150 χρόνων που είχαν αντέξει τόσα χρόνια σε άλλες πλημμύρες, καταστράφηκαν ολοσχερώς, στο Χόρτο Πηλίου.

Advertisements

Παντού λάσπη και καταστροφή. Οι εικόνες από τον Βόλο είναι αποκαρδιωτικές, με τους κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ώστε να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Η έλλειψη νερού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την πόλη, καθώς οι κατοικοι σχηματίζουν ουρές στα φορτηγά που μοιράζουν μπουκάλια με πόσιμο νερό.

Advertisements

Πλημμυρισμένο είναι και το τμήμα έρευνας που Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Τσαλαπάτα, με τη στάθμη του νερού να έχει φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο, ενώ συνεχίζεται η απάντληση υδάτων.

Advertisements

Πηνειός: Ποια χωριά κινδυνεύουν

Advertisements

Το βλέμμα στον Πηνειό έχουν την ίδια ώρα οι Αρχές, με τη στάθμη να έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 μέτρα. Ο ποταμός που έχει υπερχειλίσει απειλεί χωριά του δήμου Τεμπών, όπως: το Μακρυχώρι, τους Γόννους, τον Ευαγγελισμό. Κάτω απο την κοιλάδα των Τεμπών, κινδυνεύει ο οικισμός του σιδηροδρομικού σταθμού Ραψάνης, ο Πυργετός, ο Παλαιόπυργος και η Κουλούρα.

Advertisements

Στον δήμο Τυρνάβου επι ποδός βρίσκονται στον οικισμό Βρυότοπο, Ροδιά και Αμπελώνας. Στον δήμο Αγιάς ανησυχία υπάρχει στον οικισμό Αλεξανδρινή. Στη Λάρισα κινδυνεύει ο οικισμός Φαλλάνη, το Κουλούρι και η βιομηχανική περιοχή. Στα Τρίκαλα κινδυνεύουν οι οικισμοί Παραπόταμος, Διπόταμος, Μεγάλα Καλύβια, Γεωργιανάδες, Φαρκαδόνα και Κεραμίδι. Στο επίκεντρο είναι φυσικά και η Πηνειάδα.

Advertisements

Οι Αρχές προχώρησαν το πρωί σε διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τα όρια του νομού Φθιώτιδας μέχρι την Πιερία.

Advertisements

 

Advertisements

Source link

Advertisements
Scroll to Top