Πρόγραμμα ΑΙ θα μπορούσε να επαληθεύει τη Wikipedia


Advertisements

Πολλοί ανατρέχουμε στη Wikipedia για να βρούμε πληροφορίες για πράγματα, ωστόσο δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα πάντα και πρέπει να ανατρέχουμε στις αρχικές πηγές που αναφέρονται πάντα στις υποσημειώσεις. Ακόμα και τότε, βέβαια, μπορεί να υπάρχει κάποια ανακρίβεια.

Advertisements

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια τεχνητή νοημοσύνη που επικεντρώνεται στη βελτίωση της αξιοπιστίας των αναφορών της Wikipedia εκπαιδεύοντας τους αλγόριθμους για τον εντοπισμό παραπομπών στον ιστότοπο που είναι αμφισβητήσιμες.

Advertisements

Το πρόγραμμα ΑΙ ονομάζεται SIDE και κάνει δύο πράγματα: ελέγχει εάν μια κύρια πηγή είναι ακριβής και προτείνει νέες. Ωστόσο, λειτουργεί με μία προϋπόθεση. Ο ισχυρισμός της Wikipedia να είναι αληθινός. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητα μιας πηγής, δεν μπορεί πραγματικά να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε μια καταχώριση.

Advertisements

Σε μια σχετική μελέτη, οι συμμετέχοντες προτίμησαν τις προτεινόμενες αναφορές της τεχνητής νοημοσύνης από τις αρχικές παραπομπές στο 70% των περιπτώσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν στο 50% των περιπτώσεων, το SIDE παρουσίαζε μια πηγή που ήδη χρησιμοποιήθηκε από τη Wikipedia ως η κορυφαία αναφορά. Και το 21% των περιπτώσεων, το SIDE ήταν ένα βήμα μπροστά όταν εξέδωσε μια σύσταση που είχε ήδη θεωρηθεί κατάλληλη από τους ανθρώπους σχολιαστές στη μελέτη.

Advertisements

Η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επαλήθευση των ισχυρισμών της Wikipedia αλλά οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα εναλλακτικά προγράμματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον τρέχοντα σχεδιασμό τους τόσο σε ποιότητα όσο και σε ταχύτητα. Το SIDE είναι περιορισμένο στις δυνατότητές του, αφού λαμβάνει υπόψη μόνο αναφορές που αντιστοιχούν σε ιστοσελίδες.

Advertisements

Ουσιαστικά, η Wikipedia παραθέτει βιβλία, επιστημονικά άρθρα και πληροφορίες που παρουσιάζονται μέσω άλλων μέσων εκτός από κείμενο, όπως είναι οι εικόνες και τα βίντεο. To SIDE, όμως, λαμβάνει υπόψη μόνο ιστοσελίδες. Επιπλέον, η φύση της Wikipedia επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εκχωρεί αναφορές, κάτι που θα μπορούσε να φέρει μεροληψία.

Advertisements

Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύεται θα μπορούσε να είναι επιρρεπές στις μεροληψίες του προγραμματιστή του. Τα δεδομένα, λοιπόν, που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των μοντέλων της SIDE θα μπορούσαν να είναι περιορισμένα. Όμως, τα οφέλη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο γεγονότων ή τη χρήση του ιστότοπου ως υποστηρικτικού εργαλείου, θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογές αλλού. Η Wikipedia και οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν και να μετριάσουν την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυου και το SIDE, μαζί με άλλα τέτοιου τύπου προγράμματα, θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό.

AdvertisementsSource link

Advertisements
Scroll to Top