Παρουσίαση ημερολογίου του Εμμ. Κονταξάκη


Advertisements

Η περιπετειώδης καταγραφή των εμπειριών της παραμονής ως κρατούμενος στο Γκέρλιτς της Γερμανίας του Κρητικού χωροφύλακα Εμμανουήλ Κονταξάκη, καταγράφεται στο ημερολόγιο που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αποκορώνου.

Advertisements

Το ημερολόγιο παρουσιάσθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Με δήλωση τους στα “Χ.ν.” ο επιμελητής της έκδοσης ιστορικός και επιστημονικός υπεύθυνος του Ψηφιακού Αρχείου Αποκορώνου κ. Γιώργος Λιμαντζάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το Ημερολόγιο αυτό είναι μια συνέκδοση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Αποκορώνου. Αυτή η έκδοση είναι η πρώτη που γίνεται με βάση τεκμήριο που κατατέθηκε στο ψηφιακό αρχείο Αποκορώνου κατόπιν δικής μας προτάσεως η οποία ισχύει και για κάθε άλλη περίπτωση που αφορά ιστορικά γεγονότα τα οποία και θα αξιοποιήσουμε με όποιον καλύτερο τρόπο μπορούμε. Ο εγγονός του αρχικού συγγραφέα που φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο, μας έφερε το τεκμήριο αυτό που είναι ουσιαστικά το ημερολόγιο του παππού του ο οποίος ήταν Χωροφύλακας στην Κρητική Χωροφυλακή έχοντας καταταγεί το 1914 λίγο μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Λίγους μήνες όμως αργότερα ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο άνθρωπος μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στις Σέρρες και αργότερα όταν οι Βούλγαροι κατεβαίνουν το Καλοκαίρι του 1916 καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας, αιχμαλωτίζεται μαζί με πολλούς άλλους Κρητικούς Χωροφύλακες και ολόκληρο το 4ο Σώμα Στρατού και μεταφέρονται αιχμάλωτοι στην πόλη Γκέρλιτς της Γερμανίας όπου παραμένουν περίπου για 2.5 χρόνια. Ο άνθρωπος λοιπόν αυτό γράφει την ιστορία με τα βιώματα του εκεί, το κρύο, την πείνα, τις διακρίσεις ανάμεσα σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, αναφέροντας και την επιστροφή του στην Ελλάδα δίνοντας μας μια πρωτότυπη ιστορία, μια μαρτυρία η οποία έχει ιδιαίτερη σπάνια αξία».
Στο ημερολόγιο ο Μανώλης Κονταξάκης αναφέρεται στα γεγονότα της περιόδου 1914-1918, από την κατάταξή του στο σώμα της Κρητικής Χωροφυλακής, έως τη μετάθεσή του στη Μακεδονία, την αιχμαλωσία του από τους Βούλγαρους τον Αύγουστο του 1916 και τη μεταφορά του στο Γκέρλιτς (Görlitz) της Γερμανίας, όπου έμεινε επί δυόμιση περίπου χρόνια ως το 2018 που επέστρεψε στην Κρήτη.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι κ. Ulrich Moennig, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο κ. Πέτρος Κώρης, υποψήφιος διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο κ. Στράτος Δορδανάς επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ που προλόγισε το βιβλίο.
Χαιρετισμό απηύθυναν η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και  ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης καθόσον ο αείμνηστος Εμμανουήλ Κονταξάκης έχει γεννηθεί στην Εξώπολη Αποκορώνου.

Advertisements

Source link

Advertisements
Scroll to Top