Κατερίνα Μανιμανάκη: «Μια γυναίκα δήμαρχος στα Χανιά» (video)

[ad_1]

«Μια γυναίκα στα ηνία της πόλης, μια γυναίκα δήμαρχος στα Χανιά». Με τα λόγια αυτά, προλογήθηκε η υποψήφια δήμαρχος Χανίων Κατερίνα Μανιμανάκη κατά την παρουσίαση του συνδυασμού της “Ονειρο είναι τα Χανιά” στο κατάμεστο Κ.Α.Μ. το βράδυ της Τετάρτης.

Η κα. Μανιμανάκη παρουσίασε θέσεις – προτάσεις για την πόλη των Χανίων, αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:

«

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε στην επίσημη πρώτη παρουσίαση του συνδυασμού μας.

Είμαστε εδώ 157 υποψήφιοι της νέας μας κίνησης «όνειρο είναι τα Χανιά», 84  άνδρες και 73 γυναίκες από όλες τις γειτονιές του δήμου μας, άνθρωποι δραστήριοι πρώτα από όλα στην επαγγελματική τους ζωή, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνθρωποι παρόντες εθελοντές και μάχιμοι στα κοινά της πόλης μας, με παρούσες όλες τις ηλικίες,

  • Άνθρωποι που μας ενώνουν οι κοινές αξίες, η έγνοια για την πόλη μας, η πεποίθηση και η βεβαιότητα ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα,
  • Ότι μπορούν τα Χανιά να αλλάξουν ρότα,
  • Να γίνουν μια πόλη βιώσιμη, πρώτα από όλα για τους κατοίκους της,
  • Μια πόλη φιλόξενη και λειτουργική για τους επισκέπτες της,
  • Μια πόλη ανοικτή και δημιουργική για τους νέους, τους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους,
  • Μια πόλη πράσινη, πολύ πράσινη, έτοιμη να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών, να αποκτήσει κοινό βηματισμό  με τις πιο βιώσιμες και πράσινες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη,
  • Μια πολύ που σκέφτεται, σχεδιάζει και δρα, είναι ανοικτή στις νέες τεχνολογίες, που ανοίγει νέες προοπτικές και ελπίδες

Ήρθαμε για να καλέσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν και να συμπορευτούν να συμμετέχουν και να είναι παρόντες σε αυτό το ταξίδι

Οι αξίες μας είναι σαφείς. Πιστεύουμε  στην αυτοτέλεια και την πραγματική αυτοδιοίκηση, αυτόνομη από κυβερνητικά κέντρα εξουσίας, αξιοπρεπή και χωρίς υποτελείς συμπεριφορές. Χωρίς αλαζονεία, χωρίς εγωισμούς, σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον κόσμο της, που ακούει πρόθυμα τους προβληματισμούς της κοινωνίας, με ευαισθησία και σεβασμό  στην διαφορετικότητα.

Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και μόνο αυτό, που συγκρούεται με όποια συμφέροντα το υπονομεύουν και συμπορεύεται με τις ανάγκες των πολιτών. Πιστεύουμε στον Δημοκρατικό ολοκληρωμένο προγραμματισμό και στην αντιμετώπιση του δήμου ως ενός ενιαίου χώρου που καλύπτει την πόλη τους περιαστικού δήμους και την ενδοχώρα χωρίς αποκλεισμούς. Δεν θέλουμε αποσπασματικές και κατακερματισμένες πολιτικές ανά περιοχή.

Θέλουμε διαφάνεια στις αποφάσεις και διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς, αλλά και τον έλεγχο τους για τα πεπραγμένα μας.

Η πόλη μας έχει προβλήματα που μένουν άλυτα, συσσωρεύονται, και σε κάθε διαδοχική κρίση αρχίζουν οι συζητήσεις εκ του προχείρου να κάνουμε το ένα ή το άλλο, λες και ζούμε στην εποχή της προχειρότητας, του εντυπωσιασμού και των αβασάνιστων λύσεων.

Ζούμε σε εποχή  μεγάλων αλλαγών στην οικονομία, με αναπόδραστες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ρωγμές στην κοινωνική συνοχή, κινδύνους υποβάθμισης στην εκπαίδευση και την υγεία, και την ανάγκη νέων προσεγγίσεων στον πολιτισμό.

Δεν υπάρχει χώρος για αναβολές, επιφανειακές συζητήσεις, μπαλώματα και υπεκφυγές. Χρειάζεται γνώση, σχέδιο, συγκροτημένες μελέτες και τεκμηριωμένες αποφάσεις, χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική βούληση και συμμετοχή των πολιτών.

Οι πολίτες είναι μάρτυρες μιας αβίωτης καθημερινότητας, 

  • Είναι οι καθημερινοί εργαζόμενοι που απαιτούν καλύτερη πρόσβαση,
  • Είναι οι επαγγελματίες που επιθυμούν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, μέσα σε ένα σταθερό πλαίσιο και χωρίς ατελέσφορες διαδικασίες, χωρίς αδικίες ή αποκλεισμούς
  • Είναι οι κάτοικοι των περιαστικών δήμων που βλέπουν τα χρόνια να περνούν και να μην γίνεται τίποτα ουσιαστικό στην περιοχή τους
  • Οι επισκέπτες που συνωστίζονται σε στενά πεζοδρόμια και παρατηρούν αμήχανοι τις ακατάληπτες οδηγίες περί του που και πως μπορούν να κινηθούν, να μην έχουν σημεία εξυπηρέτησης, ούτε καν δημόσιες τουαλέτες.
  • Οι γονείς και τα παιδιά που αναζητούν δημόσιους χώρους, χώρους παιχνιδιού, ανάπαυλας, και χώρους άθλησης στις γειτονιές.
  • Οι εκπαιδευτικές υποδομές που σέρνονται επί χρόνια χωρίς λύση,
  • Είναι η κατάληψη του δημόσιου χώρου, των πλατειών  και των παραλιών από οικονομικές δραστηριότητες που δρουν στα όρια της νομιμότητας, και δυστυχώς με κρούσματα αδιαφάνειας
  • Είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις όλες της δεκαετίας του 60, που λειτουργούν με διαδοχικά μπαλώματα χωρίς προοπτική για τα δυναμικά αθλητικά σωματεία και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο για μόνιμες  και σύγχρονες  εγκαταστάσεις.
  • Είναι το πράσινο της πόλης που αντί να ανθεί, συρρικνώνεται, ώριμα έργα όπως η ενοποίηση των χώρων αναβάλλονται, ενώ οι αναπλάσεις παρακάμπτουν το πράσινο.
  • Είναι οι ίδιες οι αναπλάσεις που στερούνται σχεδίου, και γίνονται αποσπασματικά και με στιγμιαίες τυμπανοκρουσίες.

Αντί να δούμε την πόλη ως ενιαίο σύνολο, μαζί με την ενδοχώρα, αντί να πάμε σε μεγάλους και συγκροτημένους σχεδιασμούς για τη επέκταση της πόλης και των περιοχών οικιστικής ανάπτυξης, αντί να δούμε ενιαία τις χρήσεις γης, τη χωροθέτηση των οικονομικών δραστηριοτήτων  (από τον τουρισμό μέχρι τη γεωργία και βιοτεχνία) παραμένουμε δέσμιοι των παλιών πολεοδομικών σχεδίων και των μικροεπεκτάσεων του σχεδίου πόλης, που συντηρούν την αυθαιρεσία, την εκτός σχεδίου δόμηση και την παράταση των προβλημάτων.

Τη στιγμή που η στέγη μετατρέπεται σε μείζον πρόβλημα, αδυνατούμε να πούμε κάτι για την προσφορά νέας στέγης για την δυναμική της ίδιας της πόλης, των περιαστικών δήμων, των οικισμών.

Που είναι οι συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές μελέτες για το σύνολο του δήμου; Και αν υπάρχουν τι έχει γίνει; Ακούμε μόνο λόγια του αέρα για πάρκινγκ στην περιφέρεια της πόλης, για πράσινα λεωφορεία, βλέπουμε ποδηλατοδρόμους που αρχίζουν  και τελειώνουν σε ένα μεμονωμένο δρόμο, και τελικά το μόνο που μένει είναι ότι είμαστε μάρτυρες μιας ατελείωτης ταλαιπωρίας.

  • Να δούμε πόσοι πολίτες και επισκέπτες μπαίνουν κάθε μέρα στα Χανιά,
  • Να δούμε πόσο επιβαρύνεται η πόλη από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες,
  • Ποιες είναι οι διαδρομές τους,  τα σημεία εξυπηρέτησης, οι  χώροι ανάπαυσης και που είναι οι τουαλέτες,
  • Γιατί να μην δούμε αν ένας περιφερειακός δρόμος είναι αναγκαίος που θα αποσυμφορήσει την κίνηση στον κέντρο της πόλης;
  • Να δούμε πως πρέπει να χωροθετηθούν χώροι στάθμευσης και τι ανάγκες θα καλύπτουν,
  • Να δούμε πως πρέπει να χωρομετρηθούν οι χώροι  φόρτωσης και εκφόρτωσης εμπορευμάτων, πως θα τηρείται ένα πρόγραμμα κίνησης μικρών και μεγάλων φορτηγών ειδικά στο κέντρο της πόλης και στις ώρες αιχμής,
  • Να υπάρχει προγραμματισμός στο πως και πότε θα κινηθούν οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια για να μην κατακλύζουν όλοι ταυτόχρονα το κέντρο πόλη σε ώρες αιχμής.

Στοιχεία μηδέν, μελέτες μηδέν, προτάσεις μηδέν, διάλογος μηδέν, το τι να κάνουμε τελικά μηδέν.

Αποσπασματικότητα και καμία συζήτηση για τα σοβαρά θέματα της πόλης. Αντί για αυτό ακούμε κάθε τόσο και μία φρικαλέα ιδέα, όπως είναι η  τεράστια  μαρίνα στη Νέα Χώρα (λες και δεν μπορεί να γίνει αλλού) ή μπαλώματα προσωρινών λύσεων, να κάνουμε (δήθεν) προσωρινά πάρκινγκ το στρατόπεδο Μακροπούλου. Όχι δεν συμφωνούμε !

  • Θέλουμε να το κάνουμε προσωρινά και μόνιμα χώρο για παιδιά  και οικογένειες,
  • Να το κάνουμε χώρο υποδοχής για τους πολίτες,
  • Να το κάνουμε  χώρο ανάπαυλας  και ανάσας ζωής,
  • Δημοτικό κτηνιατρείο, χώρο φιλοξενίας και υιοθεσίας για αδέσποτα ζώα.
  • Εν τέλει να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι πολίτες της πόλης πριν αποφασίσουμε εμείς για αυτούς.

Ακούμε για το θέατρο των 300 θέσεων που μπορεί να είναι και 1500 θέσεων στον μόνο ζωντανό ελεύθερο χώρο, αυτόν  των Αγίων Αποστόλων. Τα θέλουμε αυτά;  Υπάρχει σχέδιο; Ακούσαμε την πόλη μας πριν αποφασίσουμε;

Ας αναρωτηθούμε για μια στιγμή. Έτσι κάνουν οι άλλοι δήμοι; Δεν έχουμε παραδείγματα δημάρχων και δήμων που  έδρασαν  διαφορετικά;

Δεν έχουμε δήμους που να άδραξαν την ευκαιρία που έδωσε ο νόμος στους δήμους;

  • Να εκπονήσουν «τοπικά χωρικά σχέδια» σε επίπεδα δήμου,
  • Να λύσουν το διαρκές πρόβλημα των πολεοδομικών σχεδίων και των επεκτάσεων των πόλεων και των οικισμών,
  • Να λύσουν το πρόβλημα της εντός και εκτός σχεδίου δόμησης, των χρήσεων γης και των πεδίων χωροθέτησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Και όμως 55 δήμοι εκπονούν ήδη τοπικά χωρικά σχέδια σε επίπεδο δήμου. Ο Δήμος Χανίων είναι εξαίρεση. Γιατί ;

Δεν υπάρχουν δήμοι με συγκοινωνιακές μελέτες και μεγάλες παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό;  Ας κοιτάξουμε το γειτονικό Ρέθυμνο πως μεταμορφώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Υπάρχουν δήμοι με ολοκληρωμένες μελέτες για πράσινες αναπλάσεις,  για τις μετακινήσεις, την ενοποίηση χώρων, την ενιαία χάραξη της μετακίνησης και  των ποδηλατοδρόμων, για σημεία στάθμευσης, πάρκινγκ και πράσινες συγκοινωνίες, που αξιοποιούν ευρωπαικούς πόρους και καθιστούν τις πόλεις βιώσιμες και πιο ανθρώπινες.

Ο Δήμος Τρικάλων είναι υπόδειγμα πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ζωή της πόλης. Τα Τρίκαλα βραβεύονται κάθε τόσο για τις πρωτοποριακές παρεμβάσεις του Δήμου, εναρμονισμένες με ευρωπαϊκές πρακτικές για βιώσιμη μετακίνηση, πράσινες υποδομές, εξοικονόμηση ενέργειας και τις περίφημες «smart cities”, που ενεργοποιούν την τεχνολογία στην λειτουργία της καθημερινότητας στην πόλη. Που είναι τα Χανιά στην νέα εποχή της επανάστασης της τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης;

Μη ρωτήσετε σήμερα το Δήμαρχο για τα σχέδια του και τα ευρωπαϊκά προγράμματα των βιώσιμων πόλεων. Θα σας πει μόνο για χρήματα που εξασφάλισε απο το Ταμείο Ανάκαμψης για κάποια αποσπασματικά έργα υποδομής. Μόνο που αυτό δεν απαντά στην χαρακτηριστική απουσία του Δήμου από τα σημαντικά και πρωτεύοντα.

Η πόλη   χρειάζεται Δήμαρχο και δημοτική αρχή

  • Με όραμα, με σχέδιο, με γνώση και συλλογικό πνεύμα,
  • Με διαρκή επαφή και αλληλεπίδραση με την κοινωνία,
  • Με σύγκρουση με κάθε είδους συμφέροντα που κρατάνε την πόλη πίσω,
  • Με συστράτευση του επιστημονικού δυναμικού της πόλης,
  • Με χρηστή διαχείριση των πόρων,
  • Έτοιμη να κάνει τις μεγάλες  τομές στη χωροταξία, το περιβάλλον, την οικονομική δυναμική, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές υποδομές,
  • Με όραμα για την εκπαίδευση και την αξιοποίηση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων,
  • Με  φιλοζωική ατζέντα, και μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα,
  • Με παρόντες  όλους τους φορείς της πόλης, τους συνδικαλιστικούς τα επιμελητήρια, τις ενώσεις καταναλωτών και παραγωγών,
  • Με πολιτικές αλληλεγγύης σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, τους ΑΜΕΑ, και των εποχικά εργαζόμενων,
  • Με συγκεκριμένες πολιτικές κατά του κοινωνικού αποκλεισμού,
  • Με ειδικές πολιτικές για τους μετανάστες, με χώρο για όλους και πλήρη σεβασμό για όλους.

Χρειάζεται όλη η πόλη και όλοι να γίνουμε μέρος αυτής της αλλαγής.

  • Εμείς πρέπει να ταυτιστούμε με την ιστορία της πόλης, τη διάσωση και την ανάδειξη  της με τη βεβαιότητα ότι το μέλλον της πόλης μας καθορίζεται από τον πλούτο του παρελθόντος.
  • Εμείς πρέπει να ταυτιστούμε με τους  ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης που δημιουργούν και μετατρέπουν την πόλη μας σε ένα εργαστήρι πειραματισμού, τέχνης, και δημιουργίας, επιστήμης και τεχνολογίας.
  • Εμείς πρέπει να ταυτιστούμε με τον περίπατο από άκρη σε άκρη της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο του δήμου που θα ανοίξει τους ορίζοντες της ίδιας της πόλης σε ένα νέο μαγευτικό τοπίο
  • Εμείς πρέπει να ταυτιστούμε με κάθε σχέδιο, με κάθε μελέτη που θα αφήνει πίσω της τα Χανιά του χθες
  • Εμείς πρέπει να ταυτιστούμε βήμα βήμα με κάθε τμήμα και κάθε λεπτομέρεια με τα μέτρα που θα μετατρέπουν τα Χανιά σε βιώσιμη και πράσινη πόλη.
  • Ας είμαστε όλοι παρόντες στο ταξίδι αυτό. Και ας το αποφασίσουμε για τα καλά. Θα πρέπει να κερδίσουμε  τις εκλογές και θα τις κερδίσουμε.

Σας χρειαζόμαστε για να κάνουμε τα Χανιά Βιώσιμη πόλη, 

Έχουμε όνειρο – έχουμε σχέδιο. 

Σας ευχαριστώ !»

 



[ad_2]

Source link

Scroll to Top