Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο


Advertisements

Παρουσία του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα, η λειτουργία του πρώτου Ιατρείου Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το λεγόμενο Survivorship Clinic, που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Advertisements

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε χαρούμενος για την πρωτοβουλία, την οποία και στηρίζει διότι αποτελεί σημαντική βοήθεια για τον ασθενή με καρκίνο και όχι μόνο. «Είναι μεγάλη πρόκληση να μπορεί αυτός ο άνθρωπος που νοσεί με καρκίνο, να έχει συνεχή και δια βίου παρακολούθηση με ολιστικό τρόπο» σημείωσε.

Advertisements

Ο υπουργός τόνισε ότι για το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, είναι προτεραιότητα να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο, καθώς και κέντρο αναφοράς για καρκινοπαθείς, για το οποίο όπως είπε, λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Advertisements

Το Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ογκολογίας, διευθύντριας της ΒΠΠΚ Αμάντας Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, προέδρου της Ιατρικής Σχολής, Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο Καλλιόπη Καλαϊτζή, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Advertisements

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας κυρία Ψυρρή, «τα 2/3 των καρκινοπαθών επιζούν για τουλάχιστο 5 έτη μετά τη διάγνωση και πολλοί για δεκαετίες μετά τη θεραπεία. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων αυξάνεται λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Επιπλέον, ο αριθμός των ασθενών που επιβιώνουν από την ασθένεια αυξάνεται λόγω των εξελίξεων στη θεραπεία. Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της ογκολογικής φροντίδας, αλλά δεν έχει εδραιωθεί στο βαθμό που συνιστάται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Ο σκοπός αυτού του ιατρείου είναι η δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική στον τρόπο ζωής και η μακροχρόνια παρακολούθηση για την ανίχνευση πρώιμων και όψιμων ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας».

Advertisements

«Ως απόλυτα εξιδανικευμένο νοσοκομείο, εμείς ως διοίκηση υποστηρίζουμε κάθε καινοτόμο προσπάθεια η οποία αποβλέπει στο να συμπληρώσει το ήδη ευρύ φάσμα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στους πολίτες», δήλωσε ο Σπύρος Αποστολόπουλος, διοικητής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Advertisements

Ο κ. Αρκαδόπουλος σημείωσε από πλευράς του: «Η δημιουργία ενός ιατρείου για την πολύπλευρη, μακροχρόνια υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών (survivorship clinic) καλύπτει μία σημαντική ανάγκη των ασθενών μας και των οικογενειών τους. Παρόμοια ιατρεία λειτουργούν σε πολλά μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού. Η Ιατρική Σχολή στηρίζει με τις πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια του Αττικού νοσοκομείου, αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία και σχεδιάζει να βοηθήσει στην επέκτασή της και σε άλλα κέντρα, αλλά και να εκπαιδεύσει τους φοιτητές και τους νέους γιατρούς στην σημαντική αυτή προσέγγιση».

Advertisements

Στην ομιλία της, η Πόπη Καλαϊτζή εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα ιατρείο. Είναι η πρώτη ‘survivorship clinic’ στη χώρα μας, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία συντονισμένη προσπάθεια παρακολούθησης δια βίου αυτών των ασθενών, ενώ προγράμματα αποκατάστασης για καρκινοπαθείς είναι ανύπαρκτα προς το παρόν» και συμπλήρωσε: «Στον καρκίνο, ένας ασθενής θεωρείται επιζών (survivor), από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι το τέλος της ζωής του. Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι ασθενείς με καρκίνο ολιστικά και δια βίου, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως και μάλιστα από την Ιατρική Σχολή, γεγονός που εξασφαλίζει παροχές και συμβουλές υψηλότατου επιστημονικού περιεχομένου. Σε όλα τα μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού υπάρχουν survivorship clinics, γιατί ο ρόλος του τρόπου ζωής είναι σημαντικός, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υγιεινές συνήθειες ζωής μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της θεραπείας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου».

Advertisements

Το πρόγραμμα αυτό, ήταν στην πιλοτική του φάση διαθέσιμο σε κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στο νοσοκομείο Αττικόν, ενώ στη δεύτερη φάση που τώρα ξεκινά, ανοίγει σε κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Advertisements

Σύμφωνα με την ίδια, «μετά τη διάγνωση και ιδανικά πριν την έναρξη της θεραπείας, γίνεται αξιολόγηση του τρόπου της ζωής και προτείνονται τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, σε συνεργασία με άλλα τμήματα / κλινικές του νοσοκομείου (ψυχιατρική, τμήμα Θεραπευτικής ‘Ασκησης, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος κλπ.).

Advertisements

Η λειτουργία του ιατρείου

Στο ιατρείο, ο ασθενής με καρκίνο καθοδηγείται για το τι μπορεί να κάνει ο ίδιος κάτι για το νόσημά του.

Advertisements

Όπως ανέφερε η κα Καλαϊτζή ο ασθενής συχνά αναρωτιέται :

Advertisements

Τι να τρώω; Πρέπει να ξεκουράζομαι ή επιτρέπεται να γυμνάζομαι; Τι να κάνω για τις δυσκολίες του ύπνου μου; Πρέπει οπωσδήποτε να κόψω το κάπνισμα; Πόσο αλκοόλ να πίνω όταν κάνω χημειοθεραπεία; Υπάρχουν ειδικά βότανα/συμπληρώματα ή κάτι άλλο που θα με «τονώσει» στη διάρκεια των θεραπειών;

Advertisements

Στο Ιατρείο Υποστηρικτικής ιατρικής, λαμβάνει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και καθοδήγηση που βασίζονται στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Advertisements

Το σημαντικό είναι ότι εφαρμόζονται και τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς όπως η παρακινητική συνέντευξη, σε συνεδρίες ανά περίπου 3 εβδομάδες.

Advertisements

«Στόχος μας είναι η ασθενής να αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο και να υιοθετώντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής να χάσει βάρος, να βελτιώσει την ψυχική της υγεία και να προλάβει και άλλα νοσήματα στο μέλλον» επισημαίνει.

Advertisements

Οι τομείς του Ιατρείου

* Ψυχολογική υποστήριξη και αντίστοιχα παραπομπή σε ψυχιάτρους όταν χρειάζεται.

Advertisements

* Εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης stress – ασκήσεις αναπνοών – mindfulness κ.ά..

Advertisements

* Συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης.

Advertisements

* Εκπαίδευση στη μεσογειακή διατροφή.

Advertisements

* Εκπαίδευση στην υγιεινή του ύπνου.

Advertisements

* Παραπομπή σε αντίστοιχα ιατρεία για διακοπή αλκοόλ – καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων.

Advertisements

Το Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο, λειτουργεί προς το παρόν κάθε Δευτέρα στα εξωτερικά ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής κατόπιν ραντεβού.

Advertisements

Οι ασθενείς μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στο τηλέφωνο 1535, είτε μέσω της Β’ΠΠΚ κλινικής.

Advertisements





Source link

Advertisements
Scroll to Top