Η ώρα του Κώστα Καραμανλή για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και οι «δύο δρόμοι» του Κώστα Αγοραστού

[ad_1]

Η ώρα του Κώστα Καραμανλή για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και οι «δύο δρόμοι» του Κώστα Αγοραστού

Ο Κώστας Καραμανλής καλείται να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από ερωτήματα, πίσω από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Κώστας Καραμανλής καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου και φυσικά σύσσωμη η αντιπολίτευση «ακονίζει μαχαίρια» για την ευκαιρία να θέσει όσο το δυνατόν πιο πιεστικές ερωτήσεις στον πρώην Υπουργό Μεταφορών, ο οποίος από την πλευρά του αναμένεται να ακολουθήσει την άμυνα του «ανθρώπινου λάθους» ως μοναδική αιτία πίσω από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι καθυστερήσεις και οι παρατάσεις των συμβάσεων θα παρουσιαστούν ως νομότυπες και φυσιολογικές, με προσπάθεια να αποσυνδεθεί η “αιτιώδης συνάφεια” με το τραγικό αποτέλεσμα του δυστυχήματος. Με απλά λόγια, η κυβερνητική παράταξη υποστηρίζει ότι η πρόοδος των έργων και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβάσεων δεν σχετίζεται ευθέως με τους θανάτους που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει ότι οι καθυστερήσεις στη συντήρηση και την επισκευή των συστημάτων ασφαλείας αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα προστασίας από το ανθρώπινο λάθος όταν αυτό συνέβη.

Ακόμα πιο δύσκολα, όμως, αναμένεται να είναι τα πράγματα για την παράταξη της πλειοψηφίας την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, οπότε και έχει κληθεί να καταθέσει ο Κώστας Αγοραστός, πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος ελέγχεται για το “μπάζωμα” του χώρου και τη βιαστική μεταφορά των συντριμμίων.

Εδώ, τα πράγματα είναι απλά και αυταπόδεικτα, δεδομένου ότι η ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων στις 30 Μαΐου στα συντρίμμια των βαγονιών (που οδήγησε σε νέα ακόμα πιό αργοπορημένη έρευνα και νέες ανευρέσεις ανθρώπινων υπολειμμάτων στις 15 και 16 Νοεμβρίου σε ήδη γνωστά σημεία των συντριμμίων) αποδεικνύει εκ του αποτελέσματος ότι η απομάκρυνση των βαγονιών ήταν ανεξήγητα βιαστική και η έρευνα ολοφάνερα πλημμελής.

Σε αυτά προστίθενται και τα ζητήματα των καθυστερήσεων στις δειγματοληψίες από το Γενικό Χημείο του Κράτους (έγιναν στις 29 Μαρτίου και οι επαναληπτικές στις 25 Οκτωβρίου) για ανίχνευση χημικών ουσιών στο σημείο της σύγκρουσης και στα συντρίμμια, δειγματοληψίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει τις πρώτες 2-3 ημέρες στο αρχικό σημείο της σύγκρουσης πριν ακόμα μετακινηθεί οτιδήποτε από το σημείο.

«Ικανοποιητική απάντηση στα παραπάνω, προφανώς και δεν υπάρχει, οπότε το ζητούμενο πλέον είναι αν ο πρώην Περιφερειάρχης θα επιλέξει να καλύψει τους εντολείς του και να επωμιστεί ο ίδιος ολόκληρη την ευθύνη ή αν θα κατονομάσει αυτούς που έδωσαν τις εντολές για τη μετακίνηση των βαγονιών και την αλλοίωση του χώρου», λένε στο newsit.gr πηγές από την ομάδα νομικής εκπροσώπησης των συγγενών.

Ανατρέχοντας στα πρακτικά των προηγούμενων συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής, προκύπτει ότι τόσο ο ο Maurizio Capotorto εκ μέρους της Hellenic Train όσο και ο Παναγιώτης Τερεζάκης εκ μέρους του ΟΣΕ, κατέθεσαν ότι η μετακίνηση των βαγονιών έγινε κατόπιν προφορικής εντολής των αστυνομικών αρχών, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποιός ακριβώς έδωσε αυτή την εντολή και με ποιών υπηρεσιακών παραγόντων την γνώση και την έγκριση.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που ο Κώστας Αγοραστός θα κληθεί να φωτίσει κατά την κατάθεσή του, δεδομένου ότι μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός που κατονομάζεται επισήμως και μάλιστα είναι και κατηγορούμενος από σχετικές μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από αρκετές οικογένειες θυμάτων.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να μιλήσει η Μαρία Καρυστιανού σε ειδική επιτροπή της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου με την κατάθεση του πρώην Υπουργού Υγείας Αθ Πλεύρη, αν και σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει θέσει θέματα εξέτασης περαιτέρω μαρτύρων κατηγορώντας την πλειοψηφία για επιλεκτική κλήση μαρτύρων και αποκλεισμό ουσιωδών μαρτύρων που θα είχαν να εισφέρουν στοιχεία και αντικειμενικά δεδομένα για την υπόθεση.

To άρθρο Η ώρα του Κώστα Καραμανλή για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και οι «δύο δρόμοι» του Κώστα Αγοραστού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[ad_2]

Source link

Scroll to Top