Γάζα: Εκτός λειτουργίας τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία

[ad_1]

Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται ολοένα και πιο δραματική. Από μια «κλωστή κρέμεται» η ζωή αμάχων, τραυματιών, ασθενών και νεογνών που έχουν βρει καταφύγιο στα νοσοκομεία, τα οποία το Ισραήλ τα θεωρεί «προκάλυμμα και ασπίδα της Χαμας».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, εκτός λειτουργίας βρίσκονται πλέον τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους». «Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι».

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των αμάχων στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν οτι έδωσαν καύσιμα, αλλά η Χαμάς εμπόδισε την παραλαβή τους.

Είναι ένας πόλεμος εντυπώσεων και το μεγαλο θύμα παραμένει ο άμαχος πληθυσμός, αναφέρει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην πόλη Σντερόντ, Γιώργος Σιδέρης. Μπορείς οι Ισαηλινοί έχουν φτάσει βαθιά μέσα στην Γάζα, όμως οι θύλακες της Χαμάς είναι πάρα πολλοί και αυτό το μαρτυρούν οι αριθμοί, τους οποίους δίνους οι Ισραήλινοί, παραδείγματος χάρη τις τελευταίες μέρες εξουδετερώθηκαν 4.300 στόχοι, 3.000 θέσεις μαχητών της Χαμάς ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 3000 φρεάτια, δηλαδή είσοδοι για τα τούνελ της Γάζας.

Η περιοχή της Μπέιτ Χανούν αλλά και το Αλ Σάτι στην Τζαμπαλίγια είναι στρατηγικής και επιχειρησιακής σημασίας σημεία για τη Χαμάς, το ίδιο όμως και για τους Ισραηλινούς, που προσπαθούν να ελέγξουν τις παραπάνω περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ως στόχους τζαμιά, σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία καθώς θεωρεί ότι εκεί βρίσκονται τα κρησφύγετα των μαχητών της Χαμάς αλλά και αποθήκες οπλισμού.

Αλ Σίφα: Κραυγή αγωνίας – Πεθαίνουν βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τρία πρόωρα μωρά και 29 ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες τρεις μέρες εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας. Μάλιστα, σοκάρουν οι φωτοραφίες που δείχνουν πρόωρα βρέφη να τα έχουν βγάλει από τις θερμοκοιτίδες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους.

Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό, περιμένοντας απεγνωσμένα να απομακρυνθούν σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό κέντρο από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία. Το Ισραήλ δηλώνει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο των μαχητών της Χαμάς και ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποιούν ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.

«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Βρισκόμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Πρόκειται εντελώς για περιοχή αμάχων. Μόνον για εγκαταστάσεις νοσοκομείου, ασθενείς νοσοκομείου, γιατρούς και άλλους αμάχους που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό», δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου Άχμεντ Ελ Μοχαλάλατι τηλεφωνικώς στο Reuters.

«Βομβάρδισαν τις δεξαμενές (νερού), βομβάρδισαν τα πηγάδια, βομβάρδισαν την αντλία οξυγόνου επίσης. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Έτσι μετά βίας επιβιώνουμε. Το λέμε σε όλους, το νοσοκομείο δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για την περίθαλψη ασθενών. Κάνουμε κακό στους ασθενείς κρατώντας τους εδώ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Κίντρα δήλωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σταθμευμένο στην πύλη του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και drones έβαλαν με πυρά κατά του νοσοκομείου, καθιστώντας αδύνατο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να κινηθούν.

«Είμαστε πολιορκημένοι και βρισκόμαστε μέσα σε έναν κύκλο του θανάτου», πρόσθεσε

Στην Αίπυπτο το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει υλικό για να στηθούν νοσοκομεία εκστρατείας

Στο λιμάνι της Αιγύπτου Ελ Αρίς, έδεσε το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει νοσοκομεία εκστρατείας για τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, μεραφέρει γεννήτριες, ιατρικό υλικό και ασθενοφόρα. Το υλικό αυτό επαρκεί, όπως λένε Τούρκοι αξιωματούχοι για οκτώ νοσοκομεία εκστρατείας. Αυτές οι δομές θα στηθούν σε αιγυπτιακό έδαφος, μόλις 40 χιλιόμετρα από το πέρασμα της Ράφα.

Μεταξύ των 239 ομήρων που κρατά η Χαμάς, είναι και ένα αγοράκι 3 ετών από τις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, αναφέρεται ότι οι γονείς του σκοτώθηκαν στις αιματηρές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.[ad_2]

Source link

Scroll to Top